Tietosuojasi on meille tärkeääTietosuoja ja yksityisyys

Datan saatavuus ja jakaminen keskeistä EU:n AgriFood-yhteistyössä 

Datan hyödyntämisen mahdollisuuksiin uskotaan laajasti maatalous- ja elintarvikesektorilla. EU:ssa käynnistyvän AgriFood-yhteistyön yksi keskeisistä tavoitteista on byrokratian vähentäminen hyödyntämällä tehokkaasti dataa ja digitaalisuutta.

Dataan ja datatalouteen liittyviä kehittämishankkeita on meneillään useita. Datan hyödyntämisessä on mahdollisuuksien lisäksi paljon avoimia kysymyksiä. Näitä pyritään selkeyttämään sekä kansallisissa hankkeissa että EU-tason yhteistyössä. EU:ssa käynnistyvä yhteistyöverkosto AgriFood EDIC (European Digital Infrastructure Consortium) pyrkii viemään Euroopan maatalous- ja elintarvikesektoria eteenpäin digitaalisen integraation ja innovaation avulla. 

Keskeisessä roolissa ovat jäsenmaat taustatoimijoineen. Suomessa maa- ja metsätalousministeriö seuraa yhteistyön kehittymistä ja tutkii edellytyksiä osallistumiselle. Työn alla olevan visioluonnoksen mukaan tällä EU:n aloitteella pyritään valjastamaan huippuluokan digitaalista infrastruktuuria ja työkaluja, kuten tekoälyä, big dataa ja IoT:tä, parantamaan kestävyyttä, tehokkuutta ja kilpailukykyä koko EU:n maatalous- ja elintarvike-ekosysteemissä. 

Edistämällä jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä EDIC mahdollistaa saumattoman tiedon jakamisen ja yhteen toimivuuden. Lisäksi se tukee tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja helpottaa agroekologista vihreää ja digitaalista siirtymistä kohti kestävämpää ruokajärjestelmää.

AgriFood EDIC –valmistelussa luonnosteltuja keskeisiä tavoitteita:

•    Hallinnollisten rasitteiden vähentäminen
•    Kestävyys ja kilpailukyky
•    Tietojen saatavuus ja jakaminen

Hallinnollisten rasitteiden vähentäminen on kriittinen tavoite EU:ssa. Tämä edellyttää digitaalisten työkalujen ja alustojen hyödyntämistä raportoinnissa ja vaatimustenmukaisuudessa. Tätä myötä myös tiedon jakaminen tulee helpommaksi hallitusten ja maatalous -ja elintarvikealan välillä.

Tietojen saatavuuden ja jakamisen osalta halutaan varmistaa, että tarkat ja käyttökelpoiset tiedot ovat helposti saatavilla ja sidosryhmät koko maatilalta ruokapöytään -ketjussa voivat tehdä tietoisempia päätöksiä, jotka lisäävät tuottavuutta ja tuloja sekä edistävät strategista yhteistyötä. EDIC käsittelee myös haastetta, jossa datan arvo ei virtaa takaisin viljelijöille. Nykyään viljelijät investoivat tietopohjaisiin tekniikoihin ja tuottavat arvokasta tietoa koko toimitusketjulle, mutta samalla kamppailevat saadakseen hyötyä tiedoista, jota tällä hetkellä saavat pääasiassa jatkojalostusketjun toimijat.

Visioluonnosta ja keskeisiä tavoitteita on peilattava kansallisella tasolla. Ilmassa on kuitenkin edelleen kysymys, miten vastaava yhteistoiminta organisoituu kansallisesti ja mitä lisäarvoa saamme osallistumisesta EU-jäsenmaiden väliseen yhteistyöhön? Hallinto on haastettu mukaan yhteistyöhön, mutta siihen on hankalaa lähteä, jos meillä toimijoilla ei ole selkeää yhteistä kansallista visiota, tavoitteita ja organisoitumista. Pallo on ilmassa.

Antti Vertanen
Tietohallintojohtaja 
Maa- ja metsätalousministeriö