Tietosuojasi on meille tärkeääTietosuoja ja yksityisyys

Luomututkimuksen tarve on vahva

Kulunut vuosi on ollut Luomuinstituutille erityinen. Kymmenen vuotta toiminut Luomuinstituutti järjesti juhlavuoden kunniaksi useita tilaisuuksia, joissa nostettiin esille suomalaista luomututkimusta, keskusteltiin luomualan ajankohtaisista asioista, muisteltiin hieman mennyttä ja suunnattiin katsetta tulevaan. Luomuinstituutti on kasvanut yli sadan jäsenen tutkijaverkostoksi, joka tuottaa tutkittua tietoa luomusta kaikkien luomutoimijoiden käyttöön. 

Luomututkimuksen tarve nousi vahvasti esiin tilaisuuksissa. Kesän kynnyksellä inspiroiduttiin juhlaseminaarissa luomututkimuksen tulevaisuudesta - luomututkimukselle on tarvetta niin alkutuotannon, neuvonnan kuin elintarvikeyritystenkin näkökulmasta. Tutkimus-neuvonta-viljelijäyhteistyön tiivistäminen nähtiin tärkeäksi, ja Living lab- ja Lighthouse farm-konseptit voisivatkin olla jatkossa yksi keino nopeuttaa uuden tiedon levittämistä ja suunnata tutkimusta viljelijöitä kiinnostaviin ja käytäntöä palveleviin aiheisiin.  

Juhlaseminaarissa professori Markku Wilenius muistutti, että omavaraisuusasteen turvaaminen on yksi ajankohtaisimpia kysymyksiä riskien täyttämässä maailmassa ja luomulla on siinä merkittävä rooli. Luomun avulla voitaisiin kasvattaa omavaraisuuttamme ja kehittää samalla Suomen vientimarkkinoita. Tutkittua tietoa luomusta tarvitaan osana tätä seuraavaa hyppäystä.  

Ruuan hinta oli mediassa yksi tämänkin vuoden kestoaiheista. Ruoan hinnan nousu on näkynyt luomutuotteiden kulutuksen laskuna. Helsingin yliopiston Tiedekulmassa pureuduttiin lokakuussa siihen, onko luomuruoka kallista vai tavanomainen ruoka liian halpaa. Tilaisuuden asiantuntijat kaipasivat monipuolisempaa ja avoimempaa keskustelua ruoan hinnasta ja hinnanmuodostuksesta sekä lisää tutkittua tietoa ruoan todellisesta hinnasta, jossa myös tuotannon ympäristövaikutukset huomioidaan.  

Juhlavuosi huipentui valtakunnallisiin Luomupäiviin Mikkelissä, missä tutkimus ja uudet tutkimustarpeet olivat vahvasti esillä. Yksi kiinnostavimmista esiin nousseista tutkimustarpeista on selvittää, kasvaako luomumaalla mikrobistoltaan monimuotoisempia kasviksia, ja siirtyvätkö mikrobit ruoasta kuluttajalle niin, että niillä on terveysvaikutuksia. Mikäli näin on, tämä voisi olla yksi uusi luomun houkuttelevuustekijä kuluttajien silmissä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tutkimuksen tuomia vastauksia kysymykseen.  

Juhlan jälkeen koittaa arki. Ensi vuoden suuri ponnistus on Luomuinstituutin tutkimusstrategian päivittäminen vuosille 2025–2030. Päivitystyötä tehdään yhdessä sidosryhmien kanssa, jotta tutkimusta saadaan suunnattua mahdollisimman ajankohtaiseksi ja käytäntöä palvelevaksi. Toivommekin, että kaikki suomalaisen luomualan toimijat viestisivät meille havaitsemistaan tutkimustarpeista - rakennetaan yhdessä suomalaisen luomualan menestystä. 

Hyvää joulun odotusta ja vuotta 2024 

Sari Iivonen 

Luomuinstituutin johtaja